Bijles in alle vakken, hulp bij plannen en een speciale huisswerkklas

De bijlessen op woensdagmiddag vinden plaats na de reguliere lessen (tussen 12.00 en 15.00 uur). Een bijles duurt vijftig minuten. In principe kan er bijles gegeven worden voor alle vakken. Ook bestaat de mogelijkheid dat leerlingen geholpen worden bij het plannen en structureren van het huiswerk. Daarnaast is er een huiswerkklas waarin leerlingen in alle rust hun huiswerk kunnen maken. De huiswerkklas is bedoeld voor leerlingen die het moeilijk vinden aan het werk te gaan of aan het werk te blijven.

Door medewerkers van Adhoc of Lyceo of door tutors

Voor het geven van de lessen zijn medewerkers van Adhoc of Lyceo beschikbaar. Dit zijn studenten van universiteiten of hogescholen die goed zijn in bepaalde vakken. Ook beschikken wij over een groep tutoren voor de bijlessen. Tutoren zijn leerlingen die dit of vorig schooljaar een speciale opleiding tot tutor hebben gevolgd. Uit onderzoek is gebleken dat het heel effectief kan zijn, als leerlingen begeleid worden door medeleerlingen, omdat ze dezelfde taal spreken en de leefwereld grotendeels hetzelfde is. Meestal koppelen we een bijlesleerling aan een tutor van een hoger leerjaar. De tutortraining voor dit schooljaar heeft de afgelopen weken plaatsgevonden.

Praktische informatie

Een leerling wordt aangemeld voor het Marnix-Ondersteunings-Programma door de mentor, eventueel in overleg met een vakdocent. Na de aanmelding volgt een gesprek met de leerling, waarna wordt besloten of hij/zij kan worden toegelaten. Een eerste vereiste is dat de leerling gemotiveerd is om zich op de woensdagmiddag in te zetten.

In totaal kunnen er maximaal dertig leerlingen tegelijkertijd aangemeld zijn bij het programma. Als er meer leerlingen zijn die in aanmerking willen komen voor de bijlessen, worden die op de wachtlijst geplaatst. In principe kan een leerling één rapportperiode aan het programma deelnemen.

Wij vinden het bijlesprogramma belangrijk, omdat het ons mogelijkheden biedt om leerlingen te begeleiden en te ondersteunen, zodat zij hun schoolwerk weer op orde krijgen en zo op een goede manier hun schoolloopbaan kunnen voortzetten.

Vragen over het programma kunt u stellen aan de mentor of aan onderstaande personen.

J.P. Nobel (adjunct-directeur vmbo leerjaar 1 en 2)
mevrouw M.A. de Deugd (coördinator Marnix-Ondersteunings-Programma)