De zomervakantie nadert, tijd om een goed boek te kiezen! Niet iedereen houdt van een roman, vandaar dat er ook boeken van een ander genre tussen staan. Welk boek u ook kiest, geniet ervan en deel uw leeservaring met anderen. Zo stimuleren we elkaar om te lezen en worden we rijker. Veel leesplezier gewenst!

 

De Tweede Wereldoorlog blijft schrijvers inspireren. Twee boeken die ik nauwelijks weg kon leggen:

 

Toen de wereld brak

Een prachtig verhaal over de nasleep van de oorlog en de effecten van een leven lang lijden aan een schuldgevoel. Wie ‘De jongen in de gestreepte pyjama’ heeft gelezen zal personages herkennen. Boynes pennenvruchten kunnen me niet altijd bekoren. Hij schrijft heel veel en dan is niet ieder boek kwalitatief goed, maar dit is echt een topper! Tot de laatste bladzijden verrassend en adembenemend!

 

Wij hebben het geweten

Op de achterflap staat: Een indrukwekkende roman die ons dwingt de beperkingen van onze eigen blik te onderzoeken.

Als je in dit boek begint, wordt het lastig om het weg te leggen. Reserveer dus een paar ‘luie stoeldagen’. Het is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Dietrich, een ambitieuze SS‘er die getallen boven mensen stelt, Greta zijn vrouw, en de Joodse doktor Lenard Weber. Er komen veel personen in voor, maar door de heldere vertelwijze van de auteur is dat geen enkel probleem. Aanrader!

 

Nog een roman, maar met een heel ander thema:

 

Niets ontgaat ons

Een indrukwekkend verhaal dat onder mijn huid kroop. Het gaat over Koen, een puber die leeft in een gezin dat ontwricht is door de psychiatrische problemen van zijn moeder en de geboorte van een gehandicapt zusje. Geen feelgood roman, maar een die je laat nadenken over goed en kwaad. Ik leidde er een leeskring over en we kwamen tot de conclusie dat hier geen oordeel geveld mag worden. Toch laat de roman ook een sprankje hoop zien. Geschikt voor de lezer die meer verlangt van een boek dan alleen het verhaal. Literatuur dus.

 

Geen fictie, maar feiten in Gods smokkelaar

Je leest het bijzondere verhaal van Anne van der Bijl (1928-2022), oprichter van Open Doors. Hij vertelt hoe hij opgroeide in een klein dorp, maar door Gods stem te volgen op de meest onverwachte plekken terechtkwam. Anne nam grote risico’s om Bijbels en bemoediging te brengen naar vervolgde christenen in gesloten gebieden. Zijn missie was gevaarlijk, vol geloof en doorspekt met wonderen. Anne’s vertrouwen op God en zijn radicale toewijding moedigen ons aan om het van de Heere te verwachten en het goede te doen.

 

Geen dag zonder Bach

Rinke van der Valle spreekt met vijftien personen die bijna dagelijks bezig zijn met Bachs muziek. Leo van Doeselaar, Ton Koopman, Peter Kooij, maar ook een verre nazaat van de grote componist: Govert Jan Bach. De gesprekken zijn heel interessant om te lezen. Ieder bekijkt het oeuvre van Bach vanuit zijn eigen beleving. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van een geniale componist. Prachtig!

 

Een vreemde nieuwe wereld

Onlangs bespraken we op mijn kerkleeskring dit boek. Ik noem het als laatste, maar het is misschien wel het belangrijkste. Het is een samenvatting van een grote studie die Carl Trueman, hoogleraar aan het Grove City College, heeft geschreven. In dit boek geeft de auteur een onmisbaar Bijbels perspectief op wat persoonlijkheid inhoudt en gaat hij de confrontatie aan met het expressieve individualisme van onze tijd. Op de leeskring concludeerden we dat niemand van ons aan dit verschijnsel ontkomt. Trueman analyseert de invloed van technologie en pornografie, maar ook van de culturele ideologie van denkers vanaf de Romantiek. De vreemde, nieuwe wereld met zijn verwarring over aspecten van persoonlijkheid en moraal wordt door de auteur ontleed. Gelukkig laat hij het niet bij constateringen. In hoofdstuk 9 bespreekt hij onze houding ten opzicht van de cultuur: wij leven als vreemdelingen. Niet wanhopen, maar ook niet optimistisch zijn over deze wereld, wel hoopvol! Daarnaast wijst hij op het belang van het kennen van de traditie, de kerkvaders als Augustinus en het lezen van goede lectuur. Hij benadrukt het belang van gemeenschap, het bezoeken van de kerkdienst en niet te vergeten het zingen van de psalmen. Deze richten zich niet op de mens, al wordt er voluit in geklaagd en soms zelfs geschreeuwd, maar ze spreken altijd van verlossing en ze leren ons daardoor onze eigen emoties en gevoelens weer in hun juiste context te plaatsen. Ik hoop dat veel mensen dit boek gaan lezen.

 

Lezen is vakantie in je hoofd!

 

A.J. Vogel-de Pagter