Afgelopen schooljaar heeft Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) opnieuw het tweejaarlijks onderzoek Jij en Je Gezondheid uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek voor onze school hebben we afgelopen periode ontvangen en besproken. De vragenlijsten zijn afgenomen onder alle 2e klas- en alle 4e klasleerlingen. Het geeft informatie over de lichamelijke en sociaal-emotionele gezondheid van de leerlingen.
In deze profielen komen de volgende onderwerpen aan de orde:
Het is mooi om te zien dat we veel gezonde leerlingen op school hebben en dat de meeste van onze leerlingen op veel gebieden (o.a. voeding, slapen, sociale veiligheid en middelengebruik, zoals cannabis of lachgas) een gezonde balans hebben. Daar zijn we blij mee en dankbaar voor. En natuurlijk is elke leerling die worstelt met één van deze thema’s er één teveel.
Uit het onderzoek is een drietal punten naar voren gekomen die extra onze aandacht vragen. Die willen we graag met u delen.
Als eerste betreft dit het alcoholgebruik onder onze jongeren. Ruim een kwart van onze 2e klasleerlingen geeft aan frequent alcohol te gebruiken. Dat is substantieel hoger dan het gemiddelde van alle Rotterdamse scholen. In klas 4 betreft dit de helft van onze leerlingen. We weten dat alcoholgebruik voor jongeren risicovol is. Alcoholgebruik door jongeren kan (snel) leiden tot verstoorde hersenontwikkeling, depressiviteit, agressie en verslaving.
Naast alcoholgebruik vraagt ook het roken en het gamen de aandacht. Alhoewel gamen beduidend lager is dan het landelijk gemiddelde zien we de laatste jaren wel een toename.
Als school zullen wij deze thema’s tijdens ouderavonden aan de orde laten komen, zodat we samen met u als ouders hier aandacht aan kunnen geven.
Zo is er op woensdag 7 december een ouderavond geweest, waarbij de stichting No Apologies uitleg heeft gegeven over het project wat zij in de bresweek voor de kerstvakantie aan klas 2 hopen aan te bieden.
Maar via dit nieuwsbericht doen we ook een oproep naar u als ouder en opvoeder. Maak o.a. alcoholgebruik, roken en gamen bespreekbaar. Maak daarover ook heldere afspraken met uw kind. Laten we met elkaar voorkomen dat we dit consumptiegedrag normaliseren. Om zo als ouders en school onze jongeren tot steun te zijn. Als u naar aanleiding van dit bericht vragen of opmerkingen hebt horen we dat graag van u.