Beroepencollege De Swaef bestaat 40 jaar!

Bekijk hier de jubileumpagina.

Dank

Lyceum 24 is een school met ongeveer 2.000 leerlingen die elke dag geconfronteerd worden met de gevolgen van de oorlog. Tijdens de jaaropening van het schooljaar 2023/2024 is o.a. gecollecteerd voor het opknappen van de schuilkelder onder de school. Mevrouw Dudik kwam daarvoor haar dank overbrengen. Dankzij de steun van Driestar-Wartburg kunnen er nu comfortabeler lessen gegeven worden tijdens de luchtaanvallen. Er zijn mede dankzij de scholengroep verwarming, verlichting, luchtverversing en audiovisuele middelen in de schuilkelder gerealiseerd.

 

Collega Jan Soet is al jaren betrokken bij deze school en de afgelopen jaren zijn er ook vanuit het Beroepencollege De Swaef diverse acties op touw gezet om deze school te helpen. Ze zijn daar heel dankbaar voor en kwamen nu de dank van alle ouders, collega’s en leerlingen overbrengen. We ontvingen een prachtig, volgens de lokale traditie handgeschilderd, bord en een verklaring waarin ze hun dank onder woorden brengen. Die zullen we een mooie plek in de school geven.

Situatie in Oekraïne

We spraken met elkaar over de situatie in Oekraïne. Natuurlijk beseffen we allemaal hoe ernstig en moeilijk de situatie is en moet zijn voor de inwoners daar. Toch raakt het extra als je het dan uit eerste hand hoort. Dagelijks meerdere keren met alle leerlingen vluchten in de schuilkelders voor drones en raketten. Afhankelijk van wat er nadert, een drone of een raket, heb je vijf of vijftien minuten om iedereen in de schuilkelder te krijgen. Zoveel jonge mannen die hun leven geven voor hun land. De bereidheid die je hoort om tot het uiterste te gaan. De nood die direct gevoeld wordt als wapenleveranties vanuit westerse landen achterblijven. Het verdriet om bekenden die omgekomen zijn. Het verdriet om hoe Russische familieleden de banden verbreken als gevolg van Russische propaganda.

 

Veel waardering voor de betrokkenheid van collega’s als Jan bij de nood en zorg van collega-scholen in Oekraïne. Het is hulp die ertoe doet. Dat hebben we door dit bezoek opnieuw ervaren. Een aanmoediging voor ons allen om in ons gebed en in onze daden het Oekraïense volk niet te vergeten!