Het verhaal van onze oud-leerling Robbert Rodenburg heeft ons geraakt. Het is onze dagelijkse opdracht om een school te zijn waar al onze leerlingen zich veilig voelen, ongeacht hun achtergrond, huidskleur of geaardheid. In het geval van Robbert zijn we daar niet in geslaagd en dat betreuren we.
In de achterliggende jaren hebben we met meerdere oud-leerlingen gesproken over hun ervaringen op school. Die gesprekken hebben ons een spiegel voorgehouden en zijn mede aanleiding geweest om actief te investeren in sociale veiligheid in relatie tot seksuele diversiteit. Hierbij is zorgvuldig handelen en een open houding een belangrijk uitgangspunt. Van het in de documentaire geciteerde beleid hebben we daarom eerder al afstand genomen.
Het is onze opdracht om onze leerlingen een veilige omgeving te bieden waarin aandacht is voor ieders persoonlijke situatie en ruimte is voor alle vragen die hen bezig kunnen houden. Daarbij is luisteren en nabijheid tonen cruciaal. Wij voeren met onze leerlingen gesprekken over alle facetten van het leven, dat doen wij met overtuiging vanuit een Bijbelse visie. We erkennen dat de Bijbelse visie op seksualiteit vragen kan oproepen. Het is onze opdracht naast al onze leerlingen te staan en hen te steunen in deze vragen.
Om het gesprek over seksualiteit en diversiteit te voeren is een (sociaal) veilige sfeer in de klas onmisbaar. Een veilig klimaat ontstaat niet vanzelf. De afgelopen jaren hebben we daar op verschillende manieren in geïnvesteerd. Vijf jaar geleden heeft de Onderwijsinspectie een gericht onderzoek gedaan naar hoe in de school omgegaan wordt met het thema seksuele diversiteit. Dat leidde niet tot vervolgopdrachten en stimuleerde ons om onverminderd te blijven werken aan een veilige school voor al onze leerlingen. Dat doen we nog steeds en daarbij zullen we (fragmenten van) de documentaire inzetten.
Bericht voor oud-leerlingen van onze scholengroep Driestar-Wartburg
Beste oud-leerling van onze scholengroep,
Het kan zijn dat je naar aanleiding van het verhaal van Robbert met ons in contact wilt komen. Dat kan, via contactdocumentaire@driestarwartburg.nl. Stuur ons een mail* met je contactgegevens, de periode waarin je bij ons op school zat en op welke locatie, dan nemen wij contact met je op.
We gaan graag met je in gesprek!
*Het e-mailadres is alleen bedoeld voor reacties van oud-leerlingen n.a.v. de documentaire